13 hormonhatású anyag a lakásban – hogyan kerülhetjük el?

Számos olyan vegyület van a környezetünkben, amelyek befolyásolják hormonrendszerünk működését. A hormonális hatású anyagok több olyan betegség kialakulásának esélyét is megnövelhetik, mint a magas vérnyomás, az idegrendszeri rendellenességek, a terméketlenség, vagy a daganatos megbetegedések. A leggyakoribb káros vegyületeket és hatásaik kivédésének lehetőségeit az amerikai Környezetvédelmi Munkacsoport (Environmental Working Group) gyűjtötte össze.

Szerző: tudatosvasarlo.hu

 

A hormonhatású anyagok, másnéven az endokrin diszruptorok (ED-k) az endokrin rendszerbe beavatkozó anyagok. Például xenoösztrogének, azaz olyan mesterséges vegyszerek, amik a szervezetbe jutva ösztrogén (női nemi hormon) hatást fejtenek ki.

Az endokrin diszruptor anyagok a hormonrendszer károsításával nemcsak elnőiesedést okozhatnak férfiaknál, de  felelőssé tehetők olyan hormonális zavarok következményeiért, mint a korai serdülés, az elhízás, de okozhatnak meddőséget, nőgyógyászati problémákat, károsíthatják az ideg- és az immunrendszert is, illetve több ráktípus, így a mell-, here- és prosztatarák kialakulásához is hozzájárulhatnak.

Fontos eredmény, hogy 2020 őszén a vegyi anyagok fenntarthatóságát célzó uniós stratégiát fogadott el az Európai Bizottság. Az új vegyianyag-stratégia fontos szigorításokat tartalmaz.

 

A teljes cikk a tudatosvasarlo.hu-n itt érhető el