Agar-agar

Az agaragar tengeri vörösmoszatokból nyert poliszacharid-keverék, sűrítő- és gélképző anyagnak használják. Élelmiszer-adalékanyagként jele (E406).
Egy félig áttetsző zselés anyag, kiváló sűrítő, zselésítő, stabilizálószer. Készíthetünk vele lekvárokat, zseléket, krémeket, tortát, kocsonyát, ízesített aszpikot stb. Az agaragar maláj eredetű szó, jelentése kocsonya.
80% rosttartalommal rendelkezik, így táplálékkiegészítőként emésztési rendellenességek ellen is alkalmazzák. Emésztést követően vizet szív magába, ettől nő a telítettség érzése.
A vitaminokat, és egyéb ásványi anyagokat tartalmazó agaragar kitűnő steril táptalaj növények csíráztatásához is.
MIÉRT KEDVELI A GASZTRONÓMIA AZ AGARAGART?
– Az agaragar jó sűrítő és zselésítő anyag
– Rendkívüli sűrítő, zselésítő hatása miatt (hidegtálak, aszpik)
– Már alacsony adagolás mellett is erős gélt képez (cukrászipari termékek)
– Melegítés közben is stabil marad, állagát tartja (szószok)
– Könnyen tárolható, használata egyszerű
– Vegetáriánusok, vegánok is fogyasztják.
AZ AGARAGAR HASZNÁLATA: 1 liter folyadékhoz kb. 5g agaragar port használjunk. Hideg folyadékban kell feloldani, majd a forróhoz keverni, 2-3 percig forralni. Az agaragar forrón híg, csak 40 fok körül sűrűsödik be.