Gilisztákkal vagy anélkül: hogyan komposztáljunk otthon a négy fal között?

A világjárvány miatt a négy fal között főzögetve sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mit csináljunk a konyhai zöldhulladékkal, ha nem szeretnénk a szemetest etetni? Aki kertes házban él, könnyen kialakíthat egy kültéri komposztálót. A jó hír az, hogy már lakásban is megtehetjük. Tippek a hulladék felhasználására. A cikk a hvg.hu-n jelent meg.

Szerző: Dobos Emese

 

Krumplihéj, almacsutka, kávézacc: a háztartási hulladék nagyjából harmada szerves anyag, amit komposztálással értékes tápanyaggá lehet alakítani – ahelyett, hogy a hulladéklerakókba kerülve végül metánkibocsátás közepette induljon bomlásnak, és tetézze a globális felmelegedést.

Egyre több városi társasházban kezdenek a lakók közösen komposztálni, és van példa arra, hogy egy lakóház egy év alatt akár százezreket is megspórol a szemétszállításon, mivel a felére csökkentette az elszállítandó hulladék, és ezzel a kukák számát. Ha erre nincs lehetőség, akkor sem kell a szemétbe dobnunk a szerves hulladékot: mindössze egy vödörbe kell gyűjtenünk a komposztálandó szerves hulladékot és elvihetjük egy közösségi komposztpontra.

 

A teljes cikk a hvg.hu-n itt érhető el