Hogy ne a lefolyóban landoljon: mit lehet kezdeni a használt étolajjal?

Magyarországon is egyre több helyen lehet leadni a használt, fáradt sütőolajat, ám a gyűjtőpontok lefedettsége messze van az ideálistól. Pedig nem kéne, hogy ez ekkora macera legyen: a társasházak sokszor nem tudják, hogy közösen gyűjthetnék és ingyen elszállíttathatnák a háztartások által termelt használt olajat. Ráadásul a krumplisütés után visszamaradt olajat 100 százalékban újra lehet hasznosítani. A cikk a hvg.hu-n jelent meg.

Szerző: Dobos Emese

 

Háromból két ember már nem a lefolyóba önti a sütés-főzés után megmaradt olajat – ez derül ki a WWF Magyarország és a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) októberi felméréséből. Az erősödő környezettudatosság ellenére azért még van hová fejlődni.

Míg a melegkonyhák és éttermek esetében kötelező a megfelelő partnerrel elszállíttatni a használt sütőolajat, addig a háztartásokat erre nem kötelezi semmi. A becslések szerint Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel, ennek jelentős része a környezetre veszélyes hulladékként végzi.

Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

Kiönteni azért nem szabad a használt étolajat, mert:

  • a lefolyóban a csővezetékek falára rakódik és dugulást okoz,
  • a háztartási szemétbe öntve nehezen lebomló, szennyező anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban,
  • ha az élővizekbe kerül, a tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket.

A használt sütőolaj ráadásul 100 százalékban újrahasznosítható, amennyiben összegyűjtjük: 90 százalékából biodízel, 10 százalékából pedig a biogáz képződik, és biztos piaca is van: az Európai Unióban kötelező 8,2 százalékban az üzemanyagba keverni.

 

A teljes cikk a hvg.hu-n itt érhető el