Kína megkezdi a 11 milliárd dolláros sivatagi beruházását

Kína megkezdi a 11 milliárd dolláros sivatagi megújulóenergia-projekt munkálatait.

 

Kína megkezdte egy 80 milliárd jüan (11 milliárd dollár) értékű megújulóenergia-projekt alapkőletételét Belső-Mongóliában, amely része a nemzet ambiciózus éghajlati céljainak elérése érdekében megvalósítandó nagyszabású tisztaenergia-beruházásnak.

Kubuqi-sivatagban található projekt 16 gigawatt (GW) energiakapacitással fog rendelkezni, amikor elkészül – áll a China Three Gorges Group, a két építtető egyikének közleményében. Az állami média, a Hszinhua hírügynökség jelentése szerint évente 40 milliárd kilowattóra villamos energiát lesz képes továbbítani Peking, Tiencsin és Hebei tartomány felé, amelynek több mint a fele tiszta energiából származik majd.

A létesítmény a világ legnagyobb megújuló projektje lesz egy sivatagi régióban – közölte a vállalat. A Hszinhua szerint végül 8 GW nap- és 4 GW szélenergiát, valamint 4 GW korszerűsített szénteljesítményt tartalmaz majd a csúcskereslethez való igazodás érdekében.

A tiszta energia bázis része Kína azon tervének, hogy 450 GW megújuló energiát építsen ki, főként a tágas hátországokban, és az ország novemberben jelentette be, hogy az első szakaszban 95 GW-ot kezdett el építeni. Kína célja, hogy 2030-ra – amikorra az ország a szén-dioxid-kibocsátás csúcsára törekszik – 1200 GW szél- és napenergiával rendelkezzen.

China Three Gorges nem adott időkeretet a belső-mongóliai projekt befejezéséhez, de azt mondta, hogy a jelenlegi építési fázis 1 GW energiatárolóval felszerelt napenergia-kapacitást tartalmaz.

Az energiabázis egyike a Three Gorges szerdán indított 22 megújuló energiaprojektjének, amelyek tervezett összkapacitása 19,6 GW, és amelyek összberuházása 101 milliárd jüan (14,5 milliárd dollár) – olvasható az állami tulajdonú eszközök felügyeletét és igazgatását végző bizottság közleményében.

 

Az eredeti cikk a climenews.com-on itt érhető el