Magyarország a legvonzóbbak között az EY megújuló energiás listáján

Az Ernst & Young 2003 óta értékeli kétévente az országok vonzerejét a megújuló energia alkalmazása szempontjából, a tanácsadó cég végül minden alkalommal a legvonzóbb 40 piacot rangsorolja. Hazánk idén a 37. helyre lépett előre – a kelet-európai régióból csak Magyarország és Lengyelország került fel a listára.

A nemzetközi jelentés kiemelte a magyar piac folyamatos növekedését, amelyben komoly szerepet játszik a napelemes rendszerek elterjedése.

Magyarország elérte a 2020-ra kitűzött célt, így a megújuló energiaforrások mostanra az áramtermelés 14 százalékát biztosítják.

A legutóbbi, állami támogatással indított lakossági napelemes program hatalmas túljelentkezéssel zárult, éves szinten 390 gigawattóra energiatermelésre kötöttek szerződést – írta meg a pestisracok.hu az EY MTI-hez eljuttatott közleménye alapján.

Magyarország kifejezetten jól teljesít a régióban, ám az uniós célok eléréséhez az ágazat további támogatásokat igényel – hangsúlyozta a közlemény szerint Heinczinger Róbert, az EY adópartnere.

Kelet-Európa komoly lépéseket tett a nettó zéró károsanyag-kibocsátás irányába, a régió piacai számára ugyanakkor nagy feladat a megújuló energiatermelésre való átállás, az energiaátmenetet ráadásul geopolitikai akadályok is hátráltathatják.

A közös európai cél, miszerint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 2030-ra az 1990-es szint 55 százalékára kell csökkenteni, nehézséget jelent a szénalapú energiatermeléstől függő gazdaságoknak.

A további uniós és kormányzati források egyaránt elengedhetetlenek a hálózatok fejlesztéséhez, illetve a technológiai és pénzügyi eszközök megteremtéséhez – részletezte a pestisracok.hu cikke az EY közleményének régiót érintő főbb megállapításait.

 

Az eredeti cikk az elobolygonk.hu-n itt érhető el