Mák- és tökmagliszt

A Zöld Blokkban újabban az a koncepció, hogy különlegesebb, ritkábban használt lisztek is kerüljenek a polcra. Ezeket kis kiszerelésben ajánljuk Nektek!
Most ismerkedjetek meg a mák- és tökmagliszttel!

A mákliszt a mákszemek hideg sajtolása után keletkezett, zsírtalanított őrlemény. Minden olyan receptben pótolhatjuk a fehér liszteket mákliszttel, mellyel a mák íze is harmonizál. Sűríthetünk is vele, mert nagy mennyiségű folyadék és zsiradék felvételére képes. Készíthetünk belőle muffinokat, süteményeket, kásákat, fánkokat, felhasználásával finomabb ízű édességeket fogyaszthatunk. Ha citromot és nyírfacukrot adunk hozzá, akkor ízletes tölteléket kapunk. Akár kenyeret is süthetünk vele, főképp más liszttel keverve. Ha csak mákliszttel sütünk, a receptben megadott tojásmennyiséghez képest eggyel többet használjunk, hogy elkerüljük a túlzott morzsálódást

A héjától megtisztított tökmagból hidegsajtolással kipréselik az olajat. A visszamaradó magot finomra őrlik, ez a tökmagliszt.
Jellegzetes illata és íze van. Magas fehérjetartalma miatt a vegetáriánusoknak és a vegánoknak is kitűnő fehérjeforrás.
Nagy E- és C-vitamin forrás, rengeteg benne a magnézium és a kálium, ugyanakkor antioxidánsokban is bővelkedik. Kicsi a zsírtartalma, és kalóriában is szegény.
A tökmaglisztnek magas a rost- és a fehérjetartalma, alacsony a zsír- és szénhidráttartalma.
A tökmagliszt magas magnéziumtartalma miatt jótékonyan hat az idegrendszeri folyamatokra is.
Ahogy a tökmag, úgy a tökmagliszt is jó E-vitamin forrás. Az E-vitamin jótékony hatású a szív- és érrendszeri panaszokra.
A tökmagliszt sokoldalúan felhasználható, kenyerek és péksütemények, pogácsák sütésére egyaránt alkalmas. Hagyományos ételek készítésénél a búzalisztet tökmagliszttel helyettesíthetjük. Keverhetjük müzlibe, süteményeket, tésztákat dúsíthatunk vele.