Megvizsgálták a vérükben az örök vegyi anyagokat, és ezt találták

Mindannyiunk szervezetében megtalálhatóak a PFAS-ok, de arról fogalmunk sincs, milyen szinten érint a probléma. Sőt, valójában bízunk benne, titkon arra számítunk, hogy konkrétan minket elkerülnek ezek az egészségkárosító vegyi anyagok, hiszen egészségesen élünk, rendes ételt eszünk, nem gyár mellett lakunk, és a többi, és a többi… Valószínűleg ugyanígy gondolták a ChemSec vegyi anyagokkal foglalkozó civil szervezet munkatársai, akik vérvizsgálattal derítették ki, mi az igazság. Kiderült, és az is, számít-e az életkor vagy az, hogy milyen étrendet követnek – írja a tudatosvasarlo.hu.

 

A PFAS-ok mindenütt jelen vannak. Nemrégiben kiderült, hogy szintjük az esővízben szinte mindenhol magasabb a biztonságosnál, ezért az esővíz hosszú távon egészségügyi veszélyek nélkül sehol nem iható.

Ezek az ember által előállított ipari vegyi anyagok már több mint 70 éve szivárognak a környezetünkbe, és ma már az egész világon megtalálhatók. E vegyi anyagok perzisztens és bioakkumulatív jellege nemcsak azt jelenti, hogy a természetben nem bomlanak le, hanem azt is, hogy felhalmozódnak minden élőlény szervezetében és felfelé haladnak a táplálékláncban. Mivel nem bomlanak le hosszú idő alatt sem, gyakran utalnak rájuk örök vegyi anyagokként (forever chemicals), és mára szinte mindannyiunk vérkeringéséből kimutathatók.

Mivel az ember az élelmiszerlánc csúcsán áll, a PFAS-szintek folyamatosan emelkednek a szervezetünkben. Ma már bizton állíthatjuk, hogy a bolygó minden egyes emberének vérében kimutatható a PFAS. E vegyi anyagok egyre növekvő szintje olyan negatív egészségügyi hatásokkal hozható összefüggésbe, mint a meddőség, a rák, a születési súly csökkenése és az immunrendszer rendellenességei.

 

A teljes cikk a tudatosvasarlo.hu-n itt érhető el