Nem csak a fűtésen spórolhatunk! Hogyan csökkentsük háztartási gépeink fogyasztását?

Morzsaporszívó, citromfacsaró, fúrógép… A világítótestek és gépek a fűtés és meleg víz után a 3. legnagyobb energiafogyasztó terület otthonunkban. Egyre több hálózatról, akkumulátorról vagy elemről működő berendezésünk van – egyre több feladatot szeretnénk gépekkel megoldani. Sőt, az otthoni pihenésünket, szórakoztatásunkat is egyre több berendezés biztosítja. Nem vagyunk tisztában a berendezéseik számával, ahogy valószínűleg ezek összeadott fogyasztásával sem. A GreenDependent Intézettel közös sorozatunk első részeként összegyűjtöttük, mivel tudjuk csökkenteni az otthoni áramfogyasztást. Kiderül, mennyivel van több gépünk, mint hinnénk, és mi az 5 legtöbbek által feleslegesnek tartott eszköz.

Szerző: Antal Orsolya

 

Gépek a háztartásban – több mint elég

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint a háztartásokban használt világítás és elektromos berendezések energiafogyasztása 2020-ban már 13,2%-a volt a teljes háztartási fogyasztásnak, ez az arány 2016-ban még csak 9,2% volt.

Megszámoltuk már valaha, hogy mennyi árammal működő gépet használunk otthon? A wifi-routertől a mobilokon, elemtöltőn, laptopon, TV-n és lábmasszírozón át a konyhai, fürdőszobai kis- és nagyfogyasztókig, az állandóan bekapcsolt állapotban lévő gépektől (fagyasztó, hűtő) az alkalmanként használtakig (botmixer, mosógép, hajnyíró). Tippeljünk egy számot, majd járjuk végig a lakást és számoljuk meg az összeset! Alábecsültük? Valószínűleg…

GreenDependent Intézet szervezésében futó E.ON EnergiaKözösségek programban a résztvevők minden évadban végeztek háztartási energia-felméréseket, amelyekből 281 háztartásra az alábbi számokat kaptuk (2019-22 közti időszak):

  • A háztartási gépek átlag száma 28 gép/háztartás (ha a néhány extrém magas értékkel nem számolunk).
  • A legjellemzőbb értékek a 14-32 (db gép) közötti tartományba esnek.
  • Nem ritka az olyan otthon, ahol 50-60-70, de akár 100 fölötti is lehet az elektromos berendezések száma.
  • A legkevesebb (de gyanúsan alacsony) szám a 4 db, a legtöbb a 245 gép volt (ahol az elemes eszközöket is lelkiismeretesen összeszámolták).
  • A 281 háztartás összesen 8499 gépet birtokolt. A felmérést kitöltők nagyjából fele (53%) szerint nincs olyan gépük, amit ne használnának,
  • 47% viszont több gépét egyáltalán nem használja, azaz átgondoltabb vásárlással valószínű nem is került volna a termék a kosárba anno.

Az adatokból az is kiderül, hogy a válaszadóknak

átlagosan kb. harmadával több gépe van a háztartásban, mint amennyit elsőre tippeltek, azaz sokan nincsenek tisztában a berendezéseik számával és valószínűleg ezek összeadott fogyasztásával sem.

Kenyérvágó, lombfújó, házimozi

Az alábbi táblázatokból kiderül, hogy a résztvevők mely elektromos használati tárgyaikat tartják feleslegesnek, és melyeket nem használják szinte sosem. Mindkét táblázatban kiemeltük az 5-5 leggyakrabban említett tárgyat, a többit pedig abc-sorrendben tüntettük fel.

Az olvasók nagy része valószínűleg szintén rendelkezik az itt felsorolt gépek valamelyikével, és legalább 5-6 használaton kívüli berendezést is fel tudna sorolni. Érdemes elgondolkodni e tárgyak sorsáról, használatuk ésszerűsítéséről: sok gép nem porosodna a háztartásban, ha már a vásárláskor jobban átgondoltuk volna a valódi szükségleteinket.

A fogyasztáscsökkentés első lépése lehet tehát, ha megpróbáljuk csökkenteni az elektromos eszközeink számát – és tényleg csak a legfontosabb feladatokhoz használunk áramot, azaz kenyérvágáshoz, kapunyitáshoz, és lombfújáshoz inkább nem… Szeretünk ugyan arra hivatkozni, hogy a gépekkel időt spórolunk, és kényelmesebb lesz az életünk, de nem mindegy, hogy kényelmesebb vagy elkényelmesedett!

 

A teljes cikk a tudatosvasarlo.hu-n itt érhető el