Tönke- és alakorliszt

Teljes kiőrlésű tönke, illetve alakorliszt 2 kg-os kiszerelésben a Kukutyin Műhelyből!

Mit tudunk a tönkéről?

A tönke, vagy kétszemű búza az egyik legősibb gabonaféle, melyet már 10 000 éve termeszt az emberiség. A durumbúzával áll legközelebbi rokonságban, annak őse, így valamennyi előnyös tulajdonságait egyesíti.
Napjainkra a csupasz kalászú gabonafélék nagyrészt már kiszorították a termelésből, de igénytelensége, betegségekkel szemben mutatott szívóssága és kedvező élettani hatása miatt ismét egyre jobban teret hódít.
Lisztjéből kiváló minőségű kenyeret, ciabattát, lepényt, száraztésztát és különféle sütőipari termékeket lehet készíteni. A tönke kifejezetten magas tápértékű élelmiszer, különösen gazdag ásványi anyagokban, könnyen emészthető, kedvező élettani hatású.
Ízvilága enyhén rozsos, fűszeres jellegű. Magas rost- és antioxidáns-tartalma van. Alacsony glikémiás indexe, erősen laktató mivolta alapján fontos szerepe lehet diétákban, például cukorbetegek esetében.

Mi is az alakor?

A Kis-Ázsiából származó alakor vagy egyszemű búza egyike a legkorábbi, emberek által termesztett búzának. Az alakor termesztése szinte egyidős az európai termelő gazdálkodás kialakulásával.
A modern búzákhoz képest több növényi zsírt, foszfort, nátriumot, káliumot, béta-karotint és piridoxint (B6-vitamin) találunk magjában, mint a modern búzákéban. Mikroelem- és esszenciális aminosav-tartalma, ezen belül lizintartalma is jelentős.
A hagyományos búzával szemben sokkal igénytelenebb, mind a talaj, mind az éghajlat adottságait tekintve. Hegyvidékeken mintegy 900 méteres tengerszint feletti magasságig elvethető, emellett a decemberi vetést is jól tolerálja. Betegség nem, vagy csak ritkán támadja meg.
A sütés mellett főzésre is alkalmas, köretként vagy kásaként. Ugyanakkor nem csak evésre, hanem ivásra is alkalmas az alakor. Malátázva a sörfőzés alapanyagául szolgál. A belőle készült alkoholos ital ráadásul nagyobb nyomelem- és antioxidáns-tartalommal bír, mint más sörök.

És miért válasszátok ezeket a Kukutyin liszteket?

Mert vitamin és energia tartalmuk jóval nagyobb, mint a polcokon sorakozó oxidálódott társaiké. Nagyon ízletesek, rosttartalmuk miatt rendkívül egészségesek.
Köves malommal őröltek!